
Ongevallen
Verkeersongeval
In het verkeer kunt u op verschillende manieren bij een ongeval betrokken raken. Als u daarbij letsel oploopt, hangt het van de omstandigheden af of en op wie u uw schade kunt verhalen.
Bestuurder
Als u als bestuurder van een motorrijtuig een ongeval overkomt waarbij u letsel oploopt, kunt u uw schade op de wederpartij verhalen als deze laatste schuld heeft aan het ongeval. Indien beide partijen schuld hebben, kunt u uw schade voor dat gedeelte dat de wederpartij schuld heeft verhalen.
Bij een eenzijdig ongeval, zijn er soms ook mogelijkheden om uw schade te verhalen. Indien u een schadeverzekering inzittenden (SVI) hebt afgesloten, kunt u de schade verhalen op de verzekeraar alsof er sprake is van een aansprakelijke wederpartij. Ook in het geval dat het verkeersongeval tijdens het werk gebeurt, kan de schade eventueel verhaald worden. Het is dus zeker niet zo dat u bij een eenzijdig ongeval zelf altijd uw schade moet dragen.
Passagier
In het geval dat u als passagier bij een verkeersongeval betrokken raakt, kunt u uw schade verhalen op de aansprakelijke wederpartij of op de (WAM-)verzekeraar van de automobilist met wie u meereed.
Fietsers/voetgangers
De wet ziet voetgangers en fietsers als zogenaamde “zwakke” verkeersdeelnemers. Daarom beschermt de wet fietsers en voetgangers als hun een ongeval overkomt waarbij een motorrijtuig betrokken is. De verzekeraar van het motorrijtuig moet in ieder geval 50% van de schade betalen, de rest van de schade wordt verdeeld aan de hand van de vraag wie in welke mate schuld heeft aan het ongeval. Bij ongevallen tussen fietsers en voetgangers onderling geldt de normale verdeling, dus afhankelijk van de vraag naar wie het ongeval voor welk deel heeft veroorzaakt.
Bedrijfsongeval
Omdat de werkgever degene is die bepaalt onder welke omstandigheden de werknemer de werkzaamheden uitvoert, beschermt de wet (artikel 7:658 BW) de werknemer die een ongeval overkomt in vergaande mate. Het uitgangspunt van de wet is dat de werkgever aansprakelijk is voor het letsel dat een werknemer tijdens het werk overkomt. De werkgever kan alleen aan aansprakelijkheid ontkomen als hij aantoont dat hij er alles aan gedaan heeft (veiligheidsmaatregelen, instructies, toezicht, enz) om het ongeval te voorkomen. De lat om aan aansprakelijkheid te ontkomen ligt voor de werkgever erg hoog.
Medische fout
Als het resultaat van een medische behandeling tegenvalt, uw gezondheidssituatie is er alleen maar slechter op geworden, is de vraag of de behandelend arts een fout heeft gemaakt lastig te beantwoorden. De scheidslijn tussen een complicatie (bijvoorbeeld als een bekend risico van de operatie zich verwezenlijkt) en een medische fout bevindt zich in een grijs gebied. Uiteindelijk komt het er op neer of de arts heeft gehandeld zoals een “redelijk handelend en redelijk bekwaam arts” zou hebben gehandeld.
De vraag of er sprake is van een medisch fout is dus in eerste instantie een medische vraag, en (nog) geen juridische. Omdat ik jurist ben en geen medicus, is de eerste beoordeling van de haalbaarheid van de kwestie aan mijn medisch adviseur. Hij zal op basis van het medisch dossier nagaan of de behandeling heeft plaatsgevonden conform de professionele standaard. Is mijn medisch adviseur van mening dat de arts onzorgvuldig gehandeld heeft, dan is er sprake van een medische fout. Op basis van het advies van mijn medisch adviseur kunnen wij dan de arts en/of ziekenhuis aansprakelijk stellen.
Wegbeheerdersaansprakelijkheid
​
Een losliggende stoeptegel, een gat in de weg, een te glad fietspad of een ongelukkig geplaatst fietspaaltje. Zo maar wat voorbeelden van oorzaken van ongevallen in de openbare ruimte. Of de wegbeheerder (de gemeente) met succes aansprakelijk gesteld kan worden hangt af van de vraag of er sprake is van een “gebrekkige opstal”. Met andere woorden, of de opstal gevaar opleverde. Het antwoord hierop is uiteraard afhankelijk van alle omstandigheden van het geval: aan een fietspad in het buitengebied kunnen bijvoorbeeld heel wat minder eisen worden gesteld als aan een fietspad midden in een druk centrum.
Op basis van mijn ervaring en kennis van jurisprudentie op dit gebied kan ik voor u een goede inschatting maken van de kans op succes.
Mishandeling
Als u letsel oploopt als gevolg van een mishandeling zijn er verschillende manieren waarop u uw schade kunt verhalen. U kunt de dader zelf aansprakelijk stellen, u kunt uw vordering in het strafproces inbrengen (“voegen”) of u kunt zich tot het Schadefonds Geweldsmisdrijven wenden. Welke weg(en) wij het best kunnen bewandelen, hangt of van uw situatie en bespreken wij in ons intakegesprek.
Overige ongevallen
Naast de hiervoor genoemde meest voorkomende ongevallen, zijn er natuurlijk nog tig andere situaties waarin u letsel kunt oplopen en waarin u uw schade op een aansprakelijke partij zou kunnen verhalen. U kunt bijvoorbeeld gewond raken door toedoen van een dier (bijvoorbeeld een hondenbeet), er kan letsel ontstaan door een gebrekkig product (bijvoorbeeld een gourmetstel dat in de brand vliegt), u kunt geblesseerd raken door een tegenstander bij een sportwedstrijd of u valt van een ondeugdelijke trap in een hotel. Ook in dit soort situaties is vaak een ander aansprakelijk voor de door u geleden letselschade. Gezien de hoeveelheid verschillende situaties, kan in zijn algemeenheid niet gezegd worden wanneer de schade wel of niet verhaald kan worden. In ons persoonlijke intakegesprek zet ik graag voor u op een rij wat de mogelijkheden zijn.