

Schadeposten
Schade
​
Alle financiële schade die u lijdt als gevolg van het ongeval zal worden vergoed. Op financieel gebied moet u in dezelfde positie worden gebracht ten opzichte van de (hypothetische) situatie dat het ongeluk niet zou zijn gebeurd. U kunt met verschillende schadeposten te maken krijgen, waarvan ik de meest voorkomende hieronder kort zal toelichten.
​
Om discussie met de verzekeraars zo veel als mogelijk te voorkomen, heeft de Letselschaderaad (een organisatie waarin zowel verzekeraars als belangenbehartigers vertegenwoordigd zijn) voor een aantal schadeposten Richtlijnen opgesteld.
Reiskosten
Als u over een langere periode onder behandeling bent, vaak bij verschillende behandelaars, dan kunnen de reiskosten (en parkeerkosten) snel oplopen. Deze reiskosten zullen we op de aansprakelijke partij verhalen.
Ziekenhuis-/revalidatiecentrum daggeldvergoeding
Op basis van de Richtlijn staat voor elke dag in het ziekenhuis een vergoeding van €30, voor een dag in een revalidatiecentrum wordt €15 vergoed.
Medische kosten
Veel zorgkosten worden door de zorgverzekeraar vergoed, maar de overige medische kosten die u maakt als gevolg van het ongeval moeten door de wederpartij vergoed worden. Hierbij kunt u denken aan het eigen risico, de eigen bijdrage en kosten die niet onder de zorgverzekering vallen, zoals fysiotherapie. Ook medische hulpmiddelen, zoals orthopedisch schoeisel, huur van een rolstoel en dergelijke komen voor vergoeding in aanmerking.
Huishoudelijke hulp / mantelzorg
Na een ongeval kunt u misschien enige tijd of structureel minder taken in het huishouden verrichten. Als u hiervoor een huishoudster inhuurt, worden deze kosten vergoed. In veel gevallen wordt er echter niemand ingehuurd, maar worden de huishoudelijke taken door een gezinslid overgenomen. De rechtspraak heeft bepaald dat ook in dit geval, dus als er geen daadwerkelijke kosten gemaakt worden, recht bestaat op een financiële compensatie voor de overgenomen huishoudelijke taken.
Hetzelfde geldt voor verzorging. Of u een professional inschakelt, of u wordt door een familielid verzorgd/verpleegd, in beide gevallen is dit te zien als financiële schade die gecompenseerd dient te worden.
Zelfwerkzaamheid
Als u voor het ongeval de klussen in en rond het huis zelf deed, bijvoorbeeld het schilderwerk of de tuinwerkzaamheden, en u dit als gevolg van uw letsel niet meer kunt doen, dan levert dit financiële schade op. Deze schade dient de wederpartij te betalen, onafhankelijk van de vraag wie deze werkzaamheden van u gaat overnemen.
​
Verlies aan verdienvermogen
​
Indien u door het opgelopen letsel uw werk niet meer kunt doen, dan kan de financiële schade fors oplopen. De schade, het verlies aan verdienvermogen, bestaat dan uit het verschil tussen het inkomen dat u zonder ongeval zou hebben gehad en het inkomen dat u na het ongeval zult ontvangen.
Bij het bepalen van de (hypothetische) situatie zonder ongeval komt het neer op een redelijke inschatting, niemand kan immers de toekomst voorspellen. Als wij kunnen aantonen dat u als het ongeval u niet was overkomen promotie zou hebben gemaakt, of op een andere wijze meer zou gaan verdienen, dan nemen we dit mee bij het berekenen van de schade. Met andere woorden, het gemiste carrièreperspectief levert schade op die vergoed moet worden.
Een lager inkomen betekent ook minder pensioenopbouw. Deze pensioenschade komt uiteraard ook voor vergoeding in aanmerking.
Zwart werk
Als u naast u reguliere werk “bijkluste”, dan heeft dit verlies aan zwart werk ook invloed op uw inkomen.
Uit de rechtspraak volgt dat ook verlies van zwarte werkzaamheden als vergoedbare schade gezien
dient te worden.
Smartengeld
Ook wel immateriële schade genoemd. Smartengeld is, kort gezegd, een financiële compensatie voor het leed dat u heeft gehad en eventueel nog zult hebben. Geen enkel bedrag neemt uw letsel weg, maar dit is wel de enige wijze waarop het leed/de gederfde levensvreugde enigszins kan worden “goedgemaakt”.
De ernst van het letsel, de aard van het ongeval, de duur van de behandelingen, de mate van pijn ,welke blijvende beperkingen er zijn en wat u niet meer kunt, zijn een aantal criteria die medebepalend zijn voor de hoogte van het smartengeld.
Ieder situatie is uniek en ook elk slachtoffer is anders. Bij het beoordelen van welk bedrag aan smartengeld in uw situatie van toepassing is, kijken we dus allereerst naar uw persoonlijke omstandigheden. Vervolgens wordt gekeken naar bedragen die rechters in vergelijkbare situaties hebben toegekend. In de onderhandeling met de verzekeraar ga ik uiteraard voor de maximale smartengeldvergoeding.